Skip to content

Screening

De Jubelteen werkt samen met de podotherapiepraktijken Rondom Voetzorg (https://rondompodotherapeuten.nl/) en Gaan en Staan (https://gaanenstaan.nu). De podotherapeut voert de noodzakelijke screening uit. Bij de screening wordt het zogenaamde zorgprofiel vastgesteld. Het zorgprofiel  bepaalt hoeveel vergoeding door de basisverzekering wordt gegeven.

De screening bestaat uit de volgende onderzoeken:

  • Inspectie van de voeten in staande positie: Hierbij wordt naar de stand van de voet en standafwijkingen van de tenen gekeken, en naar veranderingen ten opzichte van een vorige inspectie. Wanneer de werking van bepaalde zenuwen vermindert worden de kleine voetspieren slechter aangestuurd, waardoor de stand van de tenen kan veranderen. Wanneer zich een zogenaamde klauwstand van de tenen ontwikkelt is het gevaar op eelt, blaren en wondjes groter en is een goede behandeling nodig.
  • Inspectie in zittende positie: Hierbij wordt geprobeerd om de verschillen tussen de linker- en de rechtervoet te verklaren.  Tevens wordt gekeken naar de gezondheid van de huid van voeten en onderbenen, het optreden van verkleuringen, glanzen van de huid, droge huid met kloven etc.
  • Gevoel in de voet: Met het zogenaamde sensibiliteitsonderzoek wordt gekeken of er nog voldoende gevoel in de voet en de tenen is. Wanneer het gevoel ontbreekt (neuropathie) kan er eerder ongemerkt een verwonding ontstaan die moeilijk geneest. Neuropathie is het gevolg van een beschadiging van de zenuwen, waardoor pijnprikkels niet of onvoldoende worden doorgegeven.
  • Bloedcirculatie in de voet: Hierbij wordt de kleur en temperatuur van de voet beoordeeld en wordt gekeken naar de doorbloeding van de bloedvaten.  Daarnaast wordt gekeken naar de bloedcirculatie. Afwijkingen hierin kunnen ertoe leiden dat wondjes langzamer of helemaal niet genezen.
  • Infecties: De vatbaarheid voor infecties, zoals schimmelinfecties van huis of nagels, neemt door de diabetes toe. Dat maakt de huid kwetsbaarder waardoor eerder eelt of wondjes kunnen ontstaan.
  • Pasvorm schoenen: Door onderzoek naar de eeltvorming op de voet en de maten van de voeten en schoenen wordt de pasvorm van de schoenen geverifieerd. Verkeerde pasvorm, onvoldoende buigzaamheid van de zolen of onvoldoende stevigheid kan problemen veroorzaken, vooral wanneer men onvoldoende gevoel in de voeten heeft.