Skip to content

Diabetisch Pedicure

IMG_9956

Mensen met Diabetes Mellitus (DM) lopen een verhoogde kans op voetproblemen door een verminderde doorbloeding van de voeten en door het dunner worden van de huid. Dit kan leiden tot verwondingen die niet meer willen genezen en in zeer ernstige situaties tot amputatie.
Om die reden is het raadzaam om nagels die moeilijk te knippen zijn, likdoorns en eelt  niet zelf te verzorgen, omdat de kans op verwondingen groot is.
De overheid onderkent deze risico’s en heeft daarom de medisch noodzakelijke voetzorg van DM-patiënten in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen. Dit geldt alleen bij behandeling door een pedicure met de juiste opleiding voor het behandelen van de voeten van DM-patiënten. Deze behandeling vraagt namelijk om extra voorzichtigheid en het gebruik van speciale technieken om verwondingen aan de kwetsbare voeten te voorkomen.

Om voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking te komen dient eerst een medisch onderzoek van de voeten door een huisarts of podotherapeut plaats te vinden. Deze stelt vervolgens een behandelplan op, waarin wordt aangegeven welke voetzorg medisch noodzakelijk is en dus voor vergoeding in aanmerking komt. Sinds 1 januari 2015 wordt de vergoeding van deze zorg door de pedicure rechtstreeks via de podotherapeut bij de zorgverzekering gedeclareerd. Alleen het deel van de behandeling dat gericht is op het voorkomen van de specifieke voetproblemen van DM-patienten zal vergoed worden, voor de overige zorg (die dan cosmetische zorg wordt genoemd) dient een eigen bijdrage aan de pedicure betaald te worden.